85 prosent spiser ikke nok grønnsaker
Foto: SXC

85 prosent spiser ikke nok grønnsaker

Nøkkelord: 1. juni 2012 | Stein Hofve
Vi er fortsatt langt fra å følge kostrådene. Bare 15 prosent får i seg nok grønnsaker per dag. Det viser foreløpige tall fra den omfattende Norkost-undersøkelsen.

[reklame] – Totalt får nordmenn i seg bare omlag 150 gram grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Dette er 100 gram mindre enn kostrådene anbefaler. Når det gjelder inntaket av grønnsaker er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. Men kvinner spiser mer frukt og bær enn mennene, sier professor i ernæringsvitenskap, Lene Frost Andersen ved Universitetet i Oslo.

Lite grove kornprodukter
Helsedirektoratet anbefaler at man spiser så mye grove kornprodukter at de til sammen gir 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag. I dag er nordmenn flest langt unna denne anbefalingen.

– Bare 25 prosent av befolkningen får i seg den anbefalte mengden av grove kornprodukter, og denne andelen er nokså lik for både kvinner og menn, opplyser Andersen.

Lite fisk og mye rødt kjøtt
Helsedirektoratet anbefaler at folk flest spiser mer fisk og begrenser inntaket av rødt kjøtt.

– Undersøkelsen viser at mer enn halvparten ikke klarer å spise den anbefalte mengden fisk. Mange spiser også mer rødt kjøtt enn anbefalt. Det er vesentlig flere menn enn kvinner som har et høyt inntak av rødt kjøtt, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

[faktaboks tittel=»Fakta om Norkost 3″]

  • Norkost 3 er en landsomfattende kostholdsundersøkelse som er gjennomført blant personer mellom 18 og 70 år i perioden 2010-2011.
  • Totalt fullførte 1787 deltakere undersøkelsen ved å delta i to 24-timers kostintervjuer. per telefon.
  • Undersøkelsen ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo i samarbeid med Helsedirektoratet og Mattilsynet.

[/faktaboks]

Alle kjenner til Nøkkelhullet
– De lave tallene gir grunn til bekymring for økt forekomst av hjertekarsykdommer og flere former for kreft, sier Helsedirektoratet. Det siste året har de jobbet med å øke kunnskapen om Nøkkelhullet og kostrådene.

– Det har vi langt på vei lykkes med, hele 98 prosent kjenner til Nøkkelhullet og 8 av 10 vet at merket står for et sunnere alternativ, sier Hafstad.

Norkost-tallene viser likevel at myndighetene må jobbe videre for at folk flest skal øke inntaket av blant annet grønnsaker og grove kornprodukter.

– Vi har ikke fått tydelig nok frem myndighetenes kostholdsråd, så her har vi en jobb å gjøre, sier Hafstad.

For mer informasjon:
Liv Dalen Tennøe, pressevakt i Helsedirektoratet, mobil 482 47 191