Kantareller
Foto: Stein / Vegetarmat.org

Kantareller

Nøkkelord: 26. august 2012 | Stein Hofve
Kantarellen (Cantharellus Cibarius) er svært smaksrik, og i tillegg til sin vakre oransje farge er den derfor meget ettertraktet av kokker og soppelskere. Både som en egen rett, som tilbehør til middagen eller i sausen.

Kantarellen er en av naturens virkelige delikatesser og omtales bl.a. som «skogens gull». Soppen har en utsøkt sterk og krydderaktig smak som er lett gjenkjennelig og gir en fin aroma til mange ulike retter. Til vilt er den uovertruffen, enten som en del av sausen eller stekt i litt smør som tilbehør.

Kantarellen er porøs, og blir den vasket tiltrekker den seg vann som en svamp og mister næring, smak og tekstur. Soppen skal derfor børstes ren før bruk. Er det helt nødvendig å skylle soppen, gjør du det rett før bruk.

Velg riktig kantarell
Kantarell vokser vilt over det meste i Norge og norsk kantarell er tilgjengelig om høsten. Andre tider på året er den importert. Sopp av god kvalitet har gylden oransje farge, med glatt og tørr hatt. Konsistensen skal være fast. Den skal lukte fruktig – litt som aprikos.

Næringsinnhold
Kantarell er en kalorifattig sopp. Soppen er en kilde til B-vitaminet niacin, kalium og sporstoffet kobber, for øvrig er innholdet av vitaminer og mineraler lite.

Helseeffekt
B-vitaminet niacin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. Niacin aktiverer nemlig noen enzymer som sørger for at energimolekylene brytes ned og omdannes til energi på en form som kroppen kan bruke. Spormineralet kobber har mange funksjoner i kroppen, bl.a. spiller kobber en viktig rolle i energiproduksjonev i cellenes energifabrikker, de såkalte mitokondriene. Kobber er viktig for et sterkt og fleksibelt bindevev, omsetningen av jern i kroppen og sist men ikke minst er kobber en antioksidant. Kalium er et mineral som virker blodtrykksenkende og er med på å regulere vannbalansen i kroppen.

Kantareller er blant de soppene som har høyest innhold av naturlig D-vitamin. D-vitaminet i soppen er svært stabilt, så en stor del av det holder seg ved tilberedning. Samtidig har de skyhøyt innhold av fiber, som er bra for fordøyelsen.