Ingefær (Zingiber officinalis)
Foto: SXC.hu

Ingefær (Zingiber officinalis)

Nøkkelord: , 15. april 2012 | Stein Hofve
Ingefær (Zingiber officinalis) er en flerårig plante med kraftig jordstengel som har sin opprinnelse i Syd-Asia, men som i dag dyrkes i tropiske områder av Kina, India, Australia og de Vestindiske øyer.

[reklame] Ingefær er en meget viktig ingrediens både i mat og medisin i mange asiatiske land, for eksempel i Thailand. I Kina inngår den i mer enn halvparten av alle medisinblandinger fordi den øker effekten av de andre drogene.
Ingefær selges som malt krydder, frisk eller tørket rot, eller som kapsler med kosttilskudd.

Deler av planten som brukes
Det er den forgrenede jordstengelen som brukes som tørket droge. Den har et tynt, lysebrunt skinn og er lys gul inni. I hvit ingefær er skallet fjernet, mens det i svart ingefær brukes uskrelt rot. Skiver av frisk ingefær kan brukes i te, og raspet frisk rot i matretter.

Tradisjonell bruk
Ingefær har blitt brukt som medisinplante fra meget lang tid tilbake i tiden, og er beskrevet i bl.a. gamle kinesiske og indiske tekster samt i gresk, romersk og arabisk medisinsk litteratur. Den er anvendt mot magesmerter, diaré og kvalme i flere tusen år, oftest som vandig avkok eller te. Den er brukt mot kuldetilstander, oppkast, svak puls, mangel på magesaft, åndenød og hoste, samt kolikk som skyldes gass i magen.

Egenskaper
Oppkast- og kvalmehemmende, fremmer sekresjon av spytt og magesyre, gallestimulerende, øker tarmperistaltikk og tarmtonus, er varmende, svettedrivende, antiinflammatorisk og mykgjørende. Stimulerer det perifere kretsløpet, er slimdrivende og hostestillende. Beskytter tarmslimhinnene ved inntak av alkohol og legemidler som acetyl-salicylsyre og NSAID.

Innholdsstoffer
Oleoresin (harpiks; 4 – 7,5 % bl.a. gingerol), fett, voks, eterisk olje (1 – 3,3 %) som hovedsakelig består av sesquiterpiner som bisabolen, zingiberen og curcumen samt monoterpener. Inneholder 40 – 60 % karbohydrater, vesentlig stivelse, proteiner (9 – 10 %) og lipider (6 – 10 %) i tillegg til vitamin A og B3, mineraler og aminosyrer.

Bruk
Ingefær fremmer generelt mage-tarmfunksjonen og opptaket av næringsstoffer fra maten. Brukes for fordøyelsen ved kolikk, lite fordøyelsesvæsker, kvalme og oppkast (også under graviditet), anoreksi, diaré (ikke for store doser) og ved overreaksjon etter inntak av fisk og skalldyr. Fremmer kretsløpet ved frossenhet, hudproblemer og dårlig perifer blodsirkulasjon. En lett blodfortynnende effekt kan forebygge blodpropp. Brukes for luftveiene ved influensa, forkjølelse, astma, bronkitt og tuberkulose. Også mot revmatiske tilstander, smertefull menstruasjon, svimmelhet, lett migrene og hodepine. Ingefær er kolesterolsenkende og hemmer dannelsen av inflammatoriske prostaglandiner.

Advarsel
Ved gallestein skal ingefær bare brukes i samråd med lege. Forsiktighet bør utvises ved syreoverskudd i magen og varme tilstander. Overdosering kan irritere slimhinnene i magetarmkanalen og gi for mye magesyre. Kan også øke absorbsjonen av flere typer orale legemidler. Ingefærs lett blodfortynnende effekt gjør at den muligens kan forsterke effekten av blodfortynnende medisin. Flere kinesiske studier har bekreftet ingefærens evne til å forebygge kvalme og oppkast både ved graviditet, etter anestesi ved operasjoner, samt ved reise- og sjøsyke. Det er ikke noe som taler imot å bruke ingefær i graviditeten, men ingefær bør da tas som frisk rot og ikke overdoseres.