Inspirerende matbøker: Kokkelære

Inspirerende matbøker: Kokkelære

Nøkkelord: , 13. november 2015 | Kine Kronkvist
Boka Kokkelære av Tom Victor Gausdal er en usedvanlig lærerik kokebok! Ikke bare er det over 1550 oppskrifter, men den tar også for seg teknikker, basiskunnskaper, råvarer og utstyr. Man kan altså lære litt av hvert om det meste som foregår på kjøkkenet. Forfatteren har laget denne boken fordi han savnet den selv, en slags grunnbok i matlaging. Boken kan du bruke om du skal starte restaurant, jobbe som lærling eller kokk, eller rett og slett hjemme på kjøkkenbenken.

Vi fikk «Kokkelære, den store kokeboka» av forlaget for noen uker siden, og jeg har lært veldig mye om matlaging på kort tid. Ting jeg ikke ante var så enkelt og andre ting jeg ikke så for meg kunne være så omfattende! Ting jeg har lurt på lenge og ting jeg ikke trodde jeg ville få bruk for.

Noe som slår meg med en gang er at boken er så informativ, men likevel enkel å forstå. Man kan slå opp på gratinering og få en god innføring i hva det er, hvordan det gjøres, hva det kan brukes til og kanskje en liten morsom historie om det. Det står også hvor du kan finne oppskrifter med teknikken andre steder i boken. Veldig kjekt! På samme måte kan vi lære om sautering, posjering, damping, grilling og mye mer. Videre er boken delt inn i ulike retter og det starter med supper. Dette er ikke en vegetarisk kokebok, men etter å ha trålet meg igjennom utallige kokebøker må jeg innrømme at jeg får vel så mye ut av «vanlige» kokebøker. Man må bare klippe og lime litt – og det inviterer denne boken virkelig til. Jeg tenker også at alle vil finne sine favorittkapitler. Selv har jeg ikke store planer om å begi meg inn på oppskriftene i kapittelet «Innmat», men det er en fantastisk del om grønnsaker, en om frukt og bær, en om egg og til og med en egen del om salte dryss og mye mer.

_8687_kjokkenlaere_vegetarmat-org

Man kan også lære seg forskjellen på parmentier og macédoine om man vil. Det er altså terninger, men i forskjellig størrelse. Eller den litt mer kjente noisette, som er kuler (var du tenåring på nittitallet har du vel varmet deg en pakke pommes noisettes fra frysedisken etter skolen ;) )

Det imponerer meg at forfatteren har klart å lage en bok som jeg tror (jeg er jo ikke kokk selv) er like nyttig og anvendelig om du er proff eller ikke. Denne boken er lærerik! Det er ikke en coffee table-bok, men en kjøkkenbenk-bok. Jeg tror dette kommer til å bli en klassiker i kokebokhylla og pensum på kokkeskolen!

_8689_kjokkenlaere_vegetarmat-org

Les mer om boka og kjøp den her.

Tilbakemeldinger