Aloe vera (Aloe barbadensis)
Foto: SXC.hu

Aloe vera (Aloe barbadensis)

Nøkkelord: 24. april 2012 | Stein Hofve
Det finnes omkring 300 Aloe-arter med liknende innholdsstoffer og egenskaper. Felles for dem er en lav rosett av tykke, kjøttfulle blader som utsondrer en fargeløs væske når de skjæres over. Denne væsken kan legges direkte på sår og skadet hud, forbrenninger og lignende. Blomstene dannes på en egen, høy stengel, og de kan være hvite, gule eller orange med forskjellig form og størrelse fra art til art.

[reklame] Aloe vokser opprinnelig i Nord-Amerika og er innført til andre verdensdeler. I Norge kan Aloe vera dyrkes i potter innendørs og ute om sommeren.

Deler av planten som brukes
Juice av bladene. Til innvortes bruk brukes friskpresset juice eller preparat framstilt av juicen. Utvortes brukes en gel (geleaktig stoff) utvunnet av bladene. Gel og juice skal være fargeløse.

Tradisjonell bruk
Aloe vera brukes i mange land som hudlindrende og sårhelende middel. I ayurvedisk medisin anvendes den innvortes som tonic (styrkedrikk) for lever, milt og blod samt for de kvinnelige kjønnsorganer.

Egenskaper og farmakologi
Aloe vera virker lindrende og smertestillende på huden og på mage-tarmslimhinnen. Aloe fremmer sårheling ut- og innvortes idet den blant annet fremmer dannelsen av kollagen i sårvevet. Urten er antiinflammatorisk, fordøyelsesfremmende og avførende, senker blodsukkeret og blodlipidene. Aloe lindrer sår i fordøyelseskanalen som f. eks. ved magesår, ulcerøs colitt, irritert tykktarm og ved matintoleranser der tarmbakteriefloraen er forstyrret. Aloe vera er antiviral og immunstimulerende idet den hemmer virus og styrker virusinfiserte celler. OBS! Syke mennesker skal bare bruke Aloe vera i samråd med lege.

Innholdsstoffer
Polysakkarider, slimstoffer, fibre, proteiner, aminosyrer, antrakinoner, enzymer og sukkerarter. Fordi det finnes mange Aloe-arter og mange ulike typer preparater vil innholdet variere. Man bør enten bruke gel fra friske blader eller preparater som er relativt ferske da de aktive stoffene nedbrytes enzymatisk ved lagring.

Bruk
Utvortes ved forbrenninger, solbrenthet, kjemiske hudskader, frostskader, eksem, psoriasis og svie ved insektsstikk og etter kontakt med brennesle og brannmanet. Det er også beskrevet lindring ved psoriasis, munnsår, kviser, genital herpes og hudavskrapninger. Innvortes ved forstoppelse, mage- og tarmproblemer, svekket immunsystem, kronisk tretthet, høyt blodsukker og høye blodlipidnivåer. Aloe vera- juice er også brukt som laksativ p.g.a. innholdet av antrakinoner idet den øker væskeinnholdet i tarminnholdet og øker peristaltikken (tarmbevegelsene). Det har vært meldt om en viss risiko ved inntak av Aloe vera-juice, og man bør derfor forsikre seg om kvaliteten og holdbarheten på det aktuelle produktet før bruk.

Advarsel
Skal ikke brukes ved graviditet og amming da den bl.a. hemmer produksjonen av morsmelk. Skal ikke gis innvortes til barn under 10 år. Aloe vera tåles vanligvis godt, men den kan gi hypersensibilitet både inn- og utvortes. Antrakinoninnholdet har lakserende effekt, og kan påvirke legemidlers effekt og giftighet. Aloejuice skal ikke brukes ved hindringer eller avsnøringer i mage-tarmkanalen eller blindtarmsbetennelse. Aloe bør først testes i lav dose, og ikke brukes dersom det forekommer hypersensitivitet. Sterke hudreaksjoner kan forekomme ved utvortes bruk etter kjemisk peeling.