Hva er Raw Food?
Foto: SXC.hu

Hva er Raw Food?

Nøkkelord: 11. april 2012 | Stein Hofve
Råkost har vært et fast innslag hos helsekosttilhengere og på helseheimer i flere generasjoner. Nå kommer mange av de samme prinsippene tilbake i form av en ny og trendy matkultur fra USA, der Raw food-bevegelsen oppsto som en motreaksjon mot raffinert og næringsfattig ferdigmat. Mange trendsettere som modeller og skuespillere i USA sverger til den nye Raw food-trenden.

Raw food er en kostholdsretning som forfekter rå, ubehandlet mat. Ideen er at enzymer, vitaminer, sunne plantestoffer og gunstige bakterier i maten ødelegges av varmebehandling, som derfor bør unngås. Det hevdes at selv en oppvarming til 40 grader fører til at 30-90 % av næringsstoffene går tapt.

Råstoffene skal helst være økologiske. Frukt, bær, grønnsaker, spirer, krydder, nøtter, frø og kaldpressede oljer er viktige ingredienser. Raw food- kostholdet kan enten være vegetarisk eller inneholde rå egg, kjøtt og fisk (f. eks. av type carpaccio og sashimi). Forkjemperne for raw food i Norge distanserer seg fra asketiske helseheimråkoster og legger vekt på nytelse og livsglede. Ingrediensene kommer fra hele verden, og det brukes f. eks. rå kakao og ulike typer siruper i fremstillingen av kaker og desserter. Smoothies, friskpresset juice og filtrert vann er de viktigste drikkene. Det finnes også en rekke grønne pulvere som er rike på enzymer fra spiret korn, alger og lignende som skal røres ut i vann og drikkes.