Vegetarmat på ferie: økologiske Kreta

Vegetarmat på ferie: økologiske Kreta

Nøkkelord: , , , 19. juni 2015 | Kine Kronkvist
Det er ikke alltid så lett å være vegetarianer på tur. Restauranter har meget varierende utvalg på menyen - og mange bruker gresk salat som sitt vegetaralibi. Det kan bli ensidig og en sulten vegetarianer på tur. Om man i tillegg prøver å spise så økologisk som mulig er man garantert sultedøden innen ferien er omme. Men neida! Sånn er det heldigvis ikke alltid. Vi har vært på Kreta.

På Kreta bugner det av grønnsaksretter og mange tavernaer reklamerer med at de dyrker grønnsakene selv og at de er økologiske. Vi stoppet innom en taverna øst på Kreta med fantastisk utsikt over havet langt nedenfor, økologiske grønnsaker som eieren dyrket selv og med meget avslappet stemning sammelignet med turiststedene lenger vest på øya. Her sov familiens hund i skyggen under et av bordene, de lokale veiarbeiderne hadde lunsjpause – tapas og øl -og et italiensk par på gjennomreise var gjester foruten om oss. Vi fikk en litt annerledes briam en hva vi vanligvis får, med mindre tomat og mer bønner. Jeg fikk en fantastisk potetsalat med aioli og mynte (den må jeg prøve å gjennskape), grønn pai (små, grønnsaksfylte skall av paideig) og så klart en gresk salat – alt med dagsferske grønnsaker. Og det er luksus for to norske veggiser!

_okologisk-restaurant-kreta_vegetarmat-org

Vi kom over denne tavernaen fordi vi hadde funnet en økologsik utegård vi ville besøke: Vutana. En ung australsk kvinne med greske foreldre blåste liv i en gammel urtegård på Kreta, grunnlagt på 60-tallet en gang. Hun kunne fortelle at de da fraktet sine tørkede kretiske urter med esel inn til de større byene for å selge. Vi møtte eieren i hennes utsalg og her ble vi møtt med et deilig glass iste av sitronmelisse. På vei hjem hadde vi fylt opp vesken med tørkede urter, kremer og te.

Urter

Neste stopp på vår lille rundtur ble Toplou Monastery – klosteret som produserer økologisk vin og olivenolje! Det måtte vi besøke. Etter en fin rundtur på klosteret, som var gjort om til et museum, lurte vi fælt på hvor vinproduksjonen foregikk. Og det fant vi på andre siden av veien i egne produksjonsbygg – så klart foregikk det ikke av kuttekledde munker nede i kjelleren! Vi fikk smaksprøver på vinene og deilig tapas ved siden. Absolutt verdt et besøk om du er på Kreta – og kjøp med deg den største flasken olivenolje – den er fantastisk god.

Toplou

Kreta er full av raviner. «Reine Nevada» ble vi fortalt. Disse har ofte fine turstier fra toppen, gjennom kløfta og ut ved strand og havet. Man bør absolutt få meg seg noen av disse flotte turene, øst på øya (rundt Sitia) er det litt færre turister og du slipper å gå i kø på stiene, slik som du noen ganger må på andre siden av øya. I enden av en av turene, da vi nærmet oss havet måtte vi gå igjennom en fantastisk grønnsakshage hvor modne auberginer, gresskar, squash og mer var spredt ut over åkrene og hvor drueklaser hang over oss. Det stod et skilt med påskriften: «disse grønnsakene serveres på restauranten på stranden» – da går vi dit! Men et bad måtte til først, det er ikke helt ubesværet man forserer ravinene i Kretas sommervarme. Det ble fylte grønnsaker (vanligvis fylt med ris), fylte vinblader og squashblomster og deilig, frisk melon til dessert, noe du får på de fleste steder etter måltidet – leskende og godt!

_lunsj-kreta_vegetarmat-org

På Tripadviser hadde vi på forhånd lest om en restaurant kalt «The Balcony» som fikk meget gode skussmål. Vi fant stedet i 2. etg. i en bakgate i Sitia, øst på Kreta. Små, men meget lyse og hyggelige lokaler prydet med ting fra havet og lokal glasskunst og naturfoto. Det var en mer eksklusiv innpakning enn på de tradisjonelle tavernaene. Og maten var nok også mer eksklusiv må vi si. Fra den enkle tradisjonelle kosten var vi nå over på et mer kunstnerisk spor: tradisjonell kreativ matlagning med lokale og økologiske råvarer. Vi ønsket dagens treretters, men lurte på om det var mulig å få en vegetarisk variant. Da ble den franske kokka glad – hun var også vegetarianer og vegetarisk matlaging var hun ekspert på! Det måtte vi ved måltidets slutt si oss enige i. Først ble vi servert brød med Olivenpaté og hummus. Til forrett fikk vi dampede urter på ristet brød (brødet får man over hele Hellas og brukes i salater, som tilbehør og til kaffe). Det var helt fantastisk! Hovedrett var ris og grønnsaker. Høres kanskje kjedelig ut, men det var det langt derifra. Lokal ris smaksatt med de herligste krydder og korinter.
Er du på Kreta er det virkelig verdt et besøk hit. Det er litt dyrere enn tavernaene, men fortsatt godt innenfor de fleste ferierende nordmenn sitt budsjett.

Kreta er altså absolutt anbefalingsverdig, men sørg for å reise litt unna de verste turistmøllene. Øst er den frodigste delen av øya. Og leiebil er et must om du vil besøke litt ulike steder som ikke er midt i den oppmerkede turistløypa. God tur!

 

 

Tilbakemeldinger

Lenker