Sanking fra skogens spiskammers
Foto: Stein / Vegetarmat.org
Sanking fra skogens spiskammers: Multer eller myrbær går fra å være røde kart til å bli gul-orange når de er modne.

Sanking fra skogens spiskammers

Nøkkelord: , , , 20. juli 2014 | Stein Hofve
Naturens spiskammers byr på de lekreste herligheter på denne tiden. Bær og sopp som kan syltes, fryses eller spises med en gang! Fyll opp skap og fryser så har du smak av sommer på lur i de mørke vintermånedene.

Nå er det tid for å sanke inn flere av herlighetene norske skoger har å by på. Vi har en stund allerede kunnet plukke bringebær, noe man kan finne langs veier og skogsstier eller i hagen. Blåbæra begynner også å bli modne mange steder og er du riktig heldig kan du også komme over modne multer og kantarell.

Tid for sanking fra skogens spiskammers

Ta en tur i skogen med kurv og en kniv, gjerne soppkniv med kost på – den kan brukes til så mangt. Vi pleier også å ta med noen stykker matpapir som vi lager kremmerhus av og kan fylle med forskjellig uten å måtte blande alt i kurven. Papiret er litt mer luftig i forhold til plastpose – som gjør bærene svette og fuktige. Da blir det en eneste klump når det blir fryst og vanskeligere å håndtere når du skal bruke dem igjen. Plukker du i kurv eller papirpose holder bærene seg tørrere og er bedre å fryse som de er. Skal man på seriøs blåbærsanking er det greit å ha med mellomstore spann og en bærpeller. Rensing av bærene i etterkant er kanskje ikke den mest attraktive delen av blåbærsankingen – og det kan man unngå om man plukker for hånd. Men da blir det så klart færre bær. De blåbærene som er plukket i skogen har dobbelt så mange antioksidanter som de du kjøper i butikken. Og det er nå du har muligheten til å sikre deg dem!

Skogens spiskammers

Vi pleier som regel å finne multer og kantareller samtidig og da velger vi alltid å la blåbærene stå, de krever litt mer konsentrasjon og flittig plukking. Multer og kantareller må man bevege seg over større områder og lete mer etter for å få fylt kurven.

Multer brukes gjerne til multekrem og krumkaker i jula, men er også gode når de er ferske med fløte og sukker på, i panna cotta, i kaker og på kaker. Vi laget bløtkake med multekrem pyntet med krumkaker – en liten vri på juleklassikeren.

Tilbakemeldinger

Lenker