Nå er det tid for å sanke inn flere av herlighetene norske skoger har å by på. Vi har en stund allerede kunnet plukke bringebær, noe man kan finne langs veier og skogsstier eller i hagen. Blåbæra begynner også å bli modne mange steder og er du riktig heldig kan du også komme over modne multer og kantarell.
Ta en tur i skogen med kurv og en kniv, gjerne soppkniv med kost på – den kan brukes til så mangt. Vi pleier også å ta med noen stykker matpapir som vi lager kremmerhus av og kan fylle med forskjellig uten å måtte blande alt i kurven. Papiret er litt mer luftig i forhold til plastpose – som gjør bærene svette og fuktige. Da blir det en eneste klump når det blir fryst og vanskeligere å håndtere når du skal bruke dem igjen. Plukker du i kurv eller papirpose holder bærene seg tørrere og er bedre å fryse som de er. Skal man på seriøs blåbærsanking er det greit å ha med mellomstore spann og en bærpeller. Rensing av bærene i etterkant er kanskje ikke den mest attraktive delen av blåbærsankingen – og det kan man unngå om man plukker for hånd. Men da blir det så klart færre bær. De blåbærene som er plukket i skogen har dobbelt så mange antioksidanter som de du kjøper i butikken. Og det er nå du har muligheten til å sikre deg dem!
Vi pleier som regel å finne multer og kantareller samtidig og da velger vi alltid å la blåbærene stå, de krever litt mer konsentrasjon og flittig plukking. Multer og kantareller må man bevege seg over større områder og lete mer etter for å få fylt kurven.
Multer brukes gjerne til multekrem og krumkaker i jula, men er også gode når de er ferske med fløte og sukker på, i panna cotta, i kaker og på kaker. Vi laget bløtkake med multekrem pyntet med krumkaker – en liten vri på juleklassikeren.