Prosjekt «hverdagsveganeren»

Prosjekt «hverdagsveganeren»

Nøkkelord: , , , , , , 23. juni 2013 | Kine Kronkvist
Som vegetarianer kan det være lett å ty til mye ost og melk – kanskje mer enn andre. Vi prøver å kutte ned på meieriproduktene i kosten vår.

Vi har prosjekt «hverdagsveganeren» gående om dagen. Det vil si at vi spiser vegansk til hverdags, men i helgene kan vi skeie ut med meieriprodukter. Vi finner derfor stadig gode veganske alternativer til de av våre retter som i utgangspunktet er med meieriprodukter. Vår veganske oppskriftsseksjon blir altså større og bedre om dagen (: Vi testet blandt annet Alpro soya sin yoghurt. Vi brukte den i tzatziki og det var virkelig over all forventning – det smakte likt vanlig naturell yoghurt. Det er sikkert på grunn av yoghurtkulturen som gir den syrlige smaken. Alpro soya har forresten også en tofu (enten er den ny eller så har ikke vi fått det med oss før nå) som vi likte godt da den er litt fastere enn de vi er vant til å bruke, noe som gjør den enklere å jobbe med.

Alpro.com kan du se hvorfor soyaprodukter er bra for deg og planeten.

Noe som kan gi litt hodebry i begynnelen er pålegg. Veganske pålegg i butikken? Ja, syltetøy. Men det er ikke nok. Vi har blitt kløppere på å lage bønnepostei med ulike smaker – oppskrifter kommer! Ellers lager vi sukkerfritt mangosyltetøy og et appelsinsyltetøy med vanilje som er kjempegodt. De fleste asiabutikker har også forskjellige olivenpatèer. Ha på tomat og agurk så blir det fest til frokost – vi har aldri spist så gode brødskiver som nå! Hold også utkikk etter oppskrift på veganske scones som kommer snart. De tar deg 15 min å lage om morgenen.

 

I tillegg har vi i det siste blitt mer  oppmerksom på hva pasteurisering og homogenisering egentlig gjør med produktene og kroppen vår når vi spiser eller drikker det.

For eksempel fant vi dette på familieoghelse.no:

«Melkeprodukter som skal holde seg lenge ultrapasteuriseres. Eksempler på dette er vaniljesaus og diverse melkedesserter. Ultrapasteuriserte produkter er denaturert. Mange mennesker i dagens vestlige verden lider av “lekk tarm”. Ultrapasteurisert melk kan lett lekke gjennom tarmen og skape problemer i kroppen.»

Les også mitt store melkeeventyr:

«Kaseinet/melkeproteinet denatureres ved pasteurisering og skader både tarmen og forstyrrer hjernens balanse av neurotransmittere, ved først å forstyrre serotoninnivåene i tarmens nervesystem.»

Så når vi i helgene legger det veganske kostholdet på hylla prøver vi å finne frem til de produktene som ikke er pasteurisert eller homogenisert. Rørosmeieriet har en økologisk rømme som kun er lavpasteurisert og ikke homogenisert. De har også en skjørost som er litt som cottage cheese, men uten løpe. Hurra for Rørosmeieriet altså – hel-økologiske er de også!

Tilbakemeldinger

Lenker