Tid for sopp: Kantareller
Foto: Stein / Vegetarmat.org
Tid for sopp: Kantareller: Rensket og klar.

Tid for sopp: Kantareller

Nøkkelord: , , , 28. august 2014 | Kine Kronkvist
Om høsten bugner skogen av kantareller. Og man trenger ikke ha egne soppsteder som har vært hemmelige i generasjoner for å finne noe – du må bare gå litt utenfor stien! Les hvordan du kan bevare den og få tips til bruk i mat.

Skogen bugner virkelig av sopp om dagen. Kantarell har en sterk, krydret smak som er lett å kjenne igjen.Vi har spist masse, og tørket en del i år. Man kan også fryse soppen. Den kan fryses rå, stekt eller forvellet. Men soppen bør da brukes innen få måneder.

Det er veldig morsomt å plukke sopp, men ikke like gøy hjemme på kjøkkenbenken når den skal renskes. Husk at så lite jord og rusk som mulig skal med i kurven i utgangspunktet – så bruk en god soppkniv med kost når du plukker, så får du tatt det verste med en gang. Når du kommer hjem kan du finrense med kosten. Om soppen er litt våt kan det funke bra å pakke et badehånkle rundt dem og klemme litt forsiktig og riste litt. Da får du vekk litt vann og rusk også. Soppen skal helst ikke skylles, men må man så må man.

 

Konservering

Forvellet
Kok soppen i biter i vann i noen minutter. Slå vekk vannet og frys soppen i tette beholdere.

Rå-fryst
Skjær soppen i biter og ha rett i fryseren i en tett beholder. Når du skal bruke den – ha den frosne soppen rett i pannen eller gryten. Ikke la den tine på forhånd. Dette er vår favorittmåte å fryse den på, men den holder seg kun 2-3 måneder, så denne må i så fall brukes først.

Tørket
Del soppen i to eller fire, de minste kan være hele. Spre dem godt utover et stekebrett, de skal ikke ligge oppå hverandre. Tørk dem i ovnen på mellom 35-40 grader. Dette tar tid. Vi pleier å gjøre det i flere omganger. Om du ikke får tatt all soppen om gangen kan resten bare vente på benken, eller ute på verandaen, om det er kjøligere der. Når de er ferdige skal de være helt sprø og tørre. Oppbevar dem på tette glass. Da kan de holde seg lenge, lenge. Legg dem bare i litt vann før de skal brukes igjen.

Syltet
Syltede kantareller er kjempegodt! De kan erstatte tyttebær som tilbehør til middag og er en ekstra godbit på brødskiva med linsepostei eller kremost. Og glasset blir veldig dekorativt.

Du trenger:

 • 1 liter kantareller
 • 1 dl syprosents eddik
 • 2 dl sukker
 • 4 laurbærblad
 • 1 rødløk
 • 3 dl vann

 

Skrell løken og kutt den i båter. Kok opp eddik, sukker, vann og laurbærblad og ha sopp og løk over i laken. Ta kjelen av platen og la det avkjøles under lokk. ha det over på kokte og helt rene glass. Bør oppbevares kjølig.
Men dere: ikke konserver alt da. Masse kan spises med en gang også. Vi liker kantareller i pastasaus, risotto, pai, omelett, sauser, supper og mere til. Ikke spis den rå – det er visst ikke noe særlig.

 

Verdens enkelste soppsaus til pasta

Dette er en enkel saus som er rask og lage, består av få ingredienser og som kan varieres med det du måtte ha for hånden.

Dette trenger du til en middag for to:

 • 2 dl kantarell
 • 1 gul løk
 • en neve spinatblader (kan sløyfes, men blir veldig fint)
 • en neve erter (kan sløyfes, men blir også fint)
 • 3 dl matfløte/soyafløte
 • salt og pepper
 • litt friske urter som persille, rosmarin eller det du har
 • pasta – velg selv den typen du liker best

 

Stek soppen (som du har rensket godt på forhånd og delt i mindre biter) i en panne med litt smør og olje. Stek den vel og lenge sammen med løk i terninger, gjerne 10-12 minutter. Salte og pepre. Nå kan du koke pastaen. Hakk opp spinatbladene og rør dem inn. Slå over fløten og rør godt. Når fløten tykner litt er det ferdig. Ha over friske, hakkede urter. Serveres straks!

Les mer om kantareller, hva de inneholder, kjennetegn og helseeffekter her. 

Hvordan liker du kantarellen best?

Tilbakemeldinger