Sauerkraut
Foto: Stein / Vegetarmat.org

Sauerkraut

Sauerkraut er surkål på ordentlig! Fermentert hodekål krydret med karve er en typisk tradisjonell tysk siderett. Full av gode bakterier gjør den kroppen din en tjeneste som ikke surkålen gjør.

Ingredienser

Porsjoner

Slik lager du Sauerkraut

Bruk økologiske grønnsaker når du skal fermentere, de egner seg bedre. Klargjør glasset du skal fermentere i før du begynner. Ha kokende vann i det slik at det er helt rent. Bruk salt uten jod, helst uraffinert havsalt.

  1. Ta av de ytterste kålbladene og legg disse til side. Kutt resten av kålen i fire båter. Fjern stilken i midten.

  2. Finsnitt kålen i tynne strimler. Vei alt sammen det skal være 2 kg. kål, ferdig snittet.

  3. Ha alle ingrediensene i en stor bakebolle. Massér og kna saltet inn i kålbladene i ca. 10 minutter. Da slipper vannet fra kålen og du får en del væske i bollen.

  4. Ha kålen og saften i glasset og press det skikkelig samen, slik at det ligger så kompakt som mulig og få ut all lufta. Safta fra kålen utgjør nå saltlaken. Om du ikke har fått ut nok væske til å dekke all kålen kan du lage ekstra lake ved å koke 1 liter vann og røre ut ca. 2 ss salt. La laken avkjøles helt før du fyller opp med den mengden som kreves for å dekke kålen. La det være igjen 2 cm til toppen av glasset.

  5. Legg nå de to ytterste kålbladene du plukket vekk i starten, på toppen av kålen. Klipp den til eller brett den slik at den passer glasset. Press denne også ned under laken. Dette er for å holde kålen på plass under laken. Om du har keramikk-steiner som passer til glasset kan du bruke disse også.

  6. Lukk glasset og sett det på et mørkt sted med stabil romtemperatur. La den stå og fermentere i 15-25 dager. Om det er varmere enn 20 grader i rommet kan det gå litt fortere.

  7. Åpne glasset annehver dag den første uken for å lette litt på trykket. Når den er ferdig fermentert setter du den i kjøleskapet - så stopper prosessen.

Bon appétit!

Oppskrift på Sauerkraut ble publisert 2. desember 2019 av i kategorien og ble sist oppdatert 2. desember 2019. Dette er en med opprinnelse i med blant annet som ingredienser. Oppskriften har vanskelighetsgrad og lages på over 60 minutter. Sauerkraut passer utmerket som i et /// kosthold.