Grønnsakskraft
Foto: Stein / Vegetarmat.org

Grønnsakskraft

Spar på rester fra ulike grønnsaker du bruker til hverdags. Ha en pose i fryseren der du samler opp skall og avkapp. Når du har samlet nok kan du koke en deilig grønnsakskraft. Den kan du også fryse ned og ha klar den dagen du skal lage noe du vanligvis bruker ferdig buljong til. Du får både brukt opp matrester samtidig som du har en knallgod hjemmelaget kraft!
  • Over 60 minutter
  • Vegetar

Slik lager du Grønnsakskraft

Hver gang du bruker grønnsaker så sparer du på skall, skalker og avkapp. Legg den i en pose i fryseren. Når den er full kan du koke kraft. Det går fortere enn du tror! Favoritter er skall og avkapp fra sellerirot, soppstilker, urtestilker, løkskalker, gulrotrester, grønt fra purre og masse annet godt du bruker. Det meste av grønnsaker som du ønsker skal prege smaken i kraften din kan du ta med. Vi pleier å droppe kålrot da den kan gi litt kraftig kålsmak som kanskje ikke alltid passer i rettene du skal bruke det til.

  1. Fyll en stor kjele med frosne grønnsaksrester som du har spart opp.

  2. Hell over vann og la det dekke grønnsakene.

  3. La det koke i minst et par timer på et litt rolig syde-nivå. Sil av kraften, kast grønnsakene og kok kraften videre slik at den reduseres. Bør reduseres minst en times tid, men gjerne to.

  4. Ha kraften over på for eksempel glassflasker eller isterningbrett og oppbevar det i fryseren til du skal bruke det. Bør tas ut dagen før bruk.

Kan brukes til alt du bruker grønnsaksbuljong til. For eksempel ertesuppe og brokkolisuppe

Bon appétit!

Oppskrift på Grønnsakskraft ble publisert 4. januar 2019 av i kategorien og ble sist oppdatert 4. januar 2019. Dette er en med blant annet som ingredienser. Oppskriften har vanskelighetsgrad og lages på 20-40 minutter. Grønnsakskraft passer utmerket som i et kosthold.