Tofu-bacalao
Foto: Stein / Vegetarmat.org

Tofu-bacalao

Bacalao er en rett vi kjenner fra Portugal, men denne tomatbaserte versjonen vi kjenner best er faktisk den spanske varianten. Bacalao refererer til den norske klippfisken, men bacalaoen i denne retten er saltet tofu.

Ingredienser

Porsjoner

Slik lager du Tofu-bacalao

  1. Legg tofu med et sammenbrettet kjøkkenhåndkle over og under (eller bruk kjøkkenpapir) og sett noe tungt oppå, for eksempel en jernpanne eller lignende. Da får du presset ut vann som papiret trekker opp. La den stå i press i ca. ti minutter.

  2. Bruk en romslig kjele og surr finhakket chili og hvitløk sammen med løk i tynne skiver. Rør hele tiden og la det surre i 3 -4 minutter på middels varme. Det skal surre, men ikke bli brunt.

  3. Ha i hakka tomater fra boks, tomatpuré og grønnsakskraft eller buljong. Ha også i litt salt og laurbærbladene.

  4. Mens dette koker opp, kutter du poteter og gulrot i tynne skiver. De bør ikke være tykkere enn en halv cm. Skjær gulrøttene litt på skrå så du får store, fine skiver. Ha det i kjelen sammen med olivenolje. Ha på lokk.
    Det må gjerne få koke rundt tre kvarter. Hvor lenge de trenger kommer litt an på poteten, det bør brukes en kokefast potet som f. eks Asterix eller Beate.

  5. Kutt tofu i skiver på en halv cm. Legg skivene utover et fat, salte godt og klem litt sitronsaft over.

  6. Mot slutten, når potetene begynner å bli møre, har du i syltet paprika. Kuttes opp i mindre biter, om de er hele på glasset. Ha også i litt saft fra sitronen og legg tofuskivene på toppen. Dytt skivene litt forsiktig ned i sausen og sett på lokket. Etter ca. 7-8 minutter er tofuen klar og retten kan serveres.

Servér med oliven, frisk bladpersille og kanskje litt ferskt brød med godt smør til.

Kokkens kommentar

Vi pleier å ta ut tofuen av kjelen når den er ferdig, for å anrette med tomatgryten først for så å legge tofuskivene pent på toppen sammen med oliven og persille. Sylta paprika får du stort sett kjøpt i de litt større matvareforretningene eller i butikker som selger asiatisk mat.
Bon appétit!

Oppskrift på Tofu-bacalao ble publisert 15. desember 2016 av i kategorien og ble sist oppdatert 8. september 2018. Dette er en med opprinnelse i med blant annet , , , , , , , , , , som ingredienser. Oppskriften har vanskelighetsgrad og lages på under 20 minutter. Tofu-bacalao passer utmerket som i et /// kosthold.