Julemeny for vegetarianere

Julemeny for vegetarianere

På julaften skal man gjennom en del mat! Fordelen med julemiddagen er at den ofte består av mange ulike typer tilbehør, da er det lett å legge til et vegetarisk alternativ til hovedrett og dele det samme tilbehøret som de andre spiser. Vi har laget en liste over noen retter som kan passe til de ulike måltidene i løpet av julaften. Det er all grunn til å glede seg til en vegetarisk jul!

Frokost

Frokost på julaften har hos oss alltid vært en salig blanding av masse god mat, godteri og julefilmer i bakgrunnen. Det er den ene dagen i året det er greit å sette godteriet på bordet før frokost! Men vi feiger ikke ut fra frokosten av den grunn! Et frokostbord på julaften byr gjerne på nystekte rundstykker, nytraktet kaffe, sylteagurk og masse pålegg og pynt å velge i. Vi mener posteien er selvsagt. Her er forslag til en superenkel og rask postei av bønner, og en som krever litt mer forberedelse av linser. Gode er de begge to!

 • Bønnepostei

  Dette er en super-rask bønnepostei som kun skal blandes og moses. Det kan du gjøre før frokost mens du venter på at kaffen blir klar! Ha resten på et glass eller i en boks så holder den seg en ukes tid i kjøleskapet. Server på nybakte rundstykker eller ristet brød.

  Til oppskriften
 • Linsepostei

  Linsepostei er et kjempegodt pålegg som er veldig enkelt å lage. Det smaker ekstra godt på hjemmelaget knekkebrød med sylteagurk eller på nystekte rundstykker!

  Til oppskriften

Hovedretter

På middagsbordet på julaften så bugner det ofte av mange ulike typer tilbehør og noen ganger er det flere valg av hovedrett også. Her har vi satt opp noen forslag til ulike hovedretter som kan passe inn på middagsbordet på julaften. Ulike middagsboller kan lages på forhånd og fryses. Ta det opp på morgenen, så er det ferdig tinet til middagslagingen starter! Om man lager nøttestek, kan det kanskje være godt å lage middagsboller av noe annet, for eksempel quinoa.

 • Nøtteboller i tomatsaus

  Dette er en spansk tapasklassiker på vegetarisk vis. Nøtteboller er utrolig smakfulle og saftige. Sammen med tomatsausen og ovnsstekte poteter kommer dette til å bli en favoritt på tapasbordet.

  Til oppskriften
 • Nøttestek

  Nøttestek er en annerledes rett som smaker godt, er morsom å spise og som kan kombineres på utallige måter. Nøttestek egner seg godt til festlige anledninger som jul og nyttår.

  Til oppskriften
 • Lunsjkaker av blomkål og quinoa

  Blomkål og quinoa gir lunsjkakene en veldig god og spenstig struktur. Lunsjkaker kan brukes på utallige måter og du kan forme farsen som du vil. Lag burgere eller boller om du heller vil det. Server med salat og pitabrød, poteter og saus eller som en av flere tapasretter.

  Til oppskriften

Tilbehør

Julemiddagen er ikke komplett uten litt for mange ulike typer tilbehør. Brun saus må lages, rosenkål skal være med, poteter i en eller annen form, surkål og noe syltet. Ofte tyttebær, men gjerne beter. Fylt sopp er også et tilbehør som passer bra. Fylt sopp kan du også velge som en hovedrett.

 • Sylta beter

  Sylta beter er så mye bedre hjemmelaget enn de du kjøper på butikken! De kan brukes som tilbehør til middag, i salater, på brødskive og til og med som kakepynt! Den gule har vi laget som en søtere variant smaksatt med vanilje. De er kjempegode å ha på for eksempel gulrotkake. Dekorativt er det også! Alle betene er gode i salat og som tilbehør til ulike retter, litt på samme måte som tyttebær.

  Til oppskriften
 • Hasselbackpoteter

  Hasselbackpoteter er bakte poteter med en liten vri. De er kjempegode, morsomme å servere og mye enklere å lage enn man skulle tro. Topp tilbehør til middagen!

  Til oppskriften
 • Potetskiver med laurbærblader

  Søtpotetene gjør at disse potetskivene blir et ekstra dekorativt tilbehør eller innslag på tapasbordet. De lager seg selv i ovnen - så du kan bruke tid på noe annet! De har en deilig smak av laurbærblad, som det skal være rikelig av.

  Til oppskriften
 • Fylt sopp

  Sopp kan fylles med så mangt og oppskriften kan varieres ut fra hva du har i kjøleskapet. Server som tilbehør, med tilbehør eller som en av flere tapasretter.

  Til oppskriften

Dessert

Desserten på julaften kan være en prøvelse å komme igjennom. Man er gjerne ganske mett, og presangene under treet trekker kanskje mer en riskremen. Man trenger i alle fall en liten pause mellom middag og dessert, det er helt sikkert! Vi foreslår en litt lettere dessert enn riskremen, som ikke metter like mye og som er frisk. Men om du insisterer på riskremen, så har vi en versjon av den også, laget av risottoris.

Menyen Julemeny for vegetarianere ble publisert 19. desember 2017 av , og ble sist oppdatert 30. desember 2018. Se flere av våre forslag til vegetariske og veganske tema- eller ukesmenyer.